Goede buur(t) goud waard in Landgraaf en Brunssum
Van pleisters plakken naar genezing
Zorg

Cure & Care

Meer en betere zorg voor minder geld

De kosten voor de zorg zitten in een enorme groeispiraal. En dat is niet nodig. We kunnen meer en betere zorg verlenen met minder geld. Als je dat een jaar geleden zei in een discussie over de zorg, verklaarde iedereen je voor gek. Inmiddels laten tal van initiatieven zien dat het kan. Robotisering speelt daarbij een rol maar ook een andere organisatie en management van het werk. De invloed van een buitenstaander kan helpen hierin stappen te maken.

Vebego gelooft erin dat de kennis en ervaring die is opgedaan in de facilitaire dienstverlening kunnen zorgen voor een (r)evolutie in de zorg. De ervaring in de cure (ziekenhuizen) & care (thuiszorg, verzorgingstehuizen) markt bij de bedrijven waarin wij participeren laat dit zien. Door de planning tools die wij gebruiken in de schoonmaak toe te passen in het ziekenhuis of de thuiszorg kunnen uren effectiever worden benut.

Een mooi voorbeeld hiervan is de manier waarop nu hoog opgeleide, schaarse verpleegkundigen worden ingepland. Ziekenhuizen gaan nu nog uit van topbelasting. Als de maximale capaciteit 300 patiënten is, dan worden er verpleegkundigen ingeroosterd om die maximale hoeveelheid patiënten te verzorgen. Door daar slimmer mee om te gaan kun je veel effectiever plannen, met behoud van de kwaliteit. Uit grondige analyse van Vebego blijkt dat op deze manier tot wel 30% bezuinigd kan worden op uren. Zo blijkt bijvoorbeeld dat in het betreffende ziekenhuis slechts twee weken per jaar de maximale bedbezetting wordt bereikt. Dat betekent dat de overige 50 weken er altijd verpleegkundigen boven de sterkte werken. Zonde. Door beter te plannen en te organiseren kan het werk ook leuker worden doordat mensen dat werk doen waarvoor ze getraind en opgeleid zijn. De competentie van de schoonmaker worden gebruikt om hem of haar ook het bed op te laten maken en de hoogopgeleide verpleegkundige kan zich volledig richten op de zorg voor de patiënt. De kwaliteit van de zorg neemt zo toe, terwijl de kosten worden verlaagd.

Vebego gaat de komende jaren zorginstellingen uitdagen in de organisatie van de zorg door dit over te dragen aan managers die hun sporen hebben verdiend in facilitaire dienstverlening.

Terug naar boven