Je kunt niet alles voorzien

Marco Jongen, Programmamanager SWITCH
 

Een bewogen jaar, zo karakteriseert Marco Jongen 2015. “De implementatie van een ERP-systeem van dit formaat, in zo’n grote organisatie, is een complexe ontdekkingstocht. Ondanks een grondige voorbereiding kun je niet alles voorzien. Zoals de impact van procesaanpassingen of de beperkte ervaring met de implementatie van een dergelijk systeem binnen Vebego... Het vraagt continue alertheid van iedereen en een groot improvisatievermogen om de implementatie volgens planning door te laten gaan.”

Marco is vanaf de start van het programma in diverse rollen betrokken geweest bij SWITCH en sinds 2015 overall Programmamanager. “Ik ben toch redelijk doorgewinterd in verandertrajecten, maar vooral de inspanning die geleverd moet worden om collega’s mee te nemen in de denkwijze van Enterprise Resource Planning (ERP) bleek een uitdaging. Met name in het beginstadium, als de implementatie voor veel collega’s niet meer is dan een abstract verhaal.”

Afstemmen en herhalen
“Pas vanaf het moment dat we de verandering ook daadwerkelijk kunnen laten zien, gaat het leven. Dan begrijpen collega’s echt welke ingrijpende gevolgen het systeem heeft voor hun manier van denken en hun dagelijkse werkzaamheden. Dan worden de voordelen van de versnelde en vereenvoudigde processen tastbaar. Vanaf dat moment gaat de tijd vooral zitten in afstemming en herhaling, herhaling, herhaling.”

Terugkijkend is Marco er vooral trots op dat er in relatief korte tijd twee grote RVE’s live zijn gegaan. “Ondanks de beperkte ervaring met ERP. Dit is echt te danken aan de enorme inzet en betrokkenheid van alle collega’s.”

Terug naar boven