TOP Academie
Als schoonmaker gezien worden, doet je goed
Werk

Robot trainer!

De hands on job van 2018

In tegenstelling tot veel deskundigen denkt Vebego dat de inzet van robots werken in de facilitaire dienstverlening juist leuker en attractiever zal maken. Routinematig en zwaar lichamelijke werk wordt in toenemende mate door robots en andere apparaten overgenomen. Dat maakt de weg vrij voor veel afwisselender werk voor schoonmakers en andere dienstverleners. Dit vraagt wel dat medewerkers voortdurend bijscholen en flexibel inspringen op de kansen van het moment.

De schoonmaker van nu is over vijf jaar misschien wel robot trainer of bestuurder van een drone. We kunnen het ons nog nauwelijks voorstellen. Toch gaat het die kant op. Het werk dat veel werknemers van Vebego nu nog doen bestaat straks niet meer, maar er komen andere dingen voor in de plaats en daarin is meer ruimte voor het individu.

Er gaat de komende jaren een ware (r)evolutie plaatsvinden in hand-on jobs, maar wie bereid is tot een flexibele opstelling en de wil om voortdurend bij te scholen zijn er volop kansen. Ook werkgevers moeten zich flexibeler en ondernemender opstellen.

Nieuwe organisatievormen
De toekomst van de nieuwe hand-on job is al begonnen. Uiteraard met het gebruik van nieuwe technologieën, maar ook met andere organisatievormen. De schoonmaker van de toekomst wordt niet meer ingezet als een menselijk urenrobot; hij of zij is straks onderdeel van een zelfsturend team. Vebego experimenteert er al mee. Medewerkers worden zelf verantwoordelijk voor hun werk, zijn autonoom. Dat betekent ook dat er geen uren meer worden verkocht, maar resultaten. Een opdrachtgever koopt een werkomgeving, die door de gebruikers wordt ervaren als schoon en netjes. Het zelfsturende team zorgt daarvoor. Zij maken hun eigen werkroosters, regelen de inkoop van schoonmaakproducten, vervangen elkaar bij ziekte of vakantie. Daarbij gebruiken zij allerhande moderne apparatuur, zoals smartphones en apps. En over niet al te lange tijd maken robots een vast onderdeel uit van het team. Getraind en begeleid door de schoonmaker van nu. Schoonmaken wordt echt nog leuker in de toekomst.

Download hier de whitepaper "Hoera, de robots komen!"

Terug naar boven