Alpheios zet de natuur aan het werk

Coaten is mooier dan klodderen

Robotisering, sensoren, apps; soms lijkt het wel alsof het in de facilitaire branche alleen nog maar draait om IT. Maar schijn bedriegt. Als het aan Alpheios’ Leon Hermse ligt, komen de meest duurzame innovaties namelijk uit een heel andere hoek. Die van de biotechnologie.

“Biotechnologie is een werkveld dat de laatste jaren aan terrein wint. Voornaamste reden? De belofte van duurzaamheid die uitgaat van producten met een grondslag in de natuur. Een belofte die we op meerdere manieren proberen in te lossen”, steekt de Manager Business Development enthousiast van wal.

“We hebben inmiddels zo’n twintig jaar ervaring met bacteriologische reiniging. Plat gezegd, het bestrijden van vervuiling met beestjes. Zoals we doen met Biosan. De niet-pathogene bacteriën in Biosan zorgen ervoor dat ingedrongen urine en andere geurveroorzakende stoffen op biologische wijze worden afgebroken.”

“Een methode die uitstekend werkt om urinelucht in publieke toiletten langs snelwegen aan te pakken, maar die zich minder goed leent voor zorgomgevingen. Je brengt tenslotte extra bacteriën aan. Een echte desinfectie met een reductie van 99,999% van de bacteriën, haal je niet met deze vorm van bacteriologische reiniging.”

Ruimte voor verbetering?
“Vooral in vochtige omgevingen, denk aan doucheruimtes langs de sportvelden, doet de huidige generatie bacteriologische middelen het heel goed. Het zou mooi zijn om ze ook in drogere omgevingen beter te laten gedijen, en ze ook daar een nog hogere mate van reiniging te laten bewerkstelligen. Een uitdaging waar we samen met de kennispartners uit ons netwerk graag onze tanden inzetten.”

Voor zover vernieuwing op dit front niet al voorbijgestreefd wordt door een ander biotechnologisch focusgebied: biomimicry. Leon: “Wie de aarde als living lab benadert, doet de meest geweldige ontdekkingen. Neem de waterafstotende, zelfreinigende kwaliteit van de lotusbloem. Slaag je erin die eigenschap in een coating te vangen, dan heb je geen slimme bacteriekolonies, of andere middelen, meer nodig.”

De natuur als ultieme inspiratiebron
Zelfreinigende tafels, gevels, aanrechten. Stel je voor wat dergelijke coating scheelt aan de inzet van reinigingsmiddelen en schoonmakers! Het is een enorme kans voor verbeterde schoonmaakkwaliteit. Het verlegt de focus bovendien van kracht naar intelligenter schoonmaken, met meer tijd voor hospitality. Ja, slim coaten is zovéél mooier dan overvloedig inzetten van middelen.”

Zonnige toekomst
Het is duidelijk dat de toekomst er wat Leon betreft zonnig uitziet. Ook met het oog op de andere producten van Alpheios. Dankzij een reeks aan biotechnologische verbeteringen worden ze houdbaarder, duurzamer, biologisch beter afbreekbaar en overall ecologisch verantwoorder.

Waarbij hij ondertussen ook met plezier uitlegt waar al die begrippen voor staan: “Duurzaamheid is vaak een mistig onderwerp voor leken. En mistig mag dan prima zijn voor sommige van onze bacteriën, onze opdrachtgevers zijn gebaat bij zuiver advies. Geleverd door een partij die weet wat er speelt en wat er leeft in hun praktijk.”

Terug naar boven