Gebaat bij schuldhulpverlening

Vebego helpt medewerkers met geldzorgen

Geldzorgen of schulden veroorzaken doorgaans veel problemen. Stress, slapeloosheid, angst, relatieproblemen... Schulden maken mensen soms letterlijk ziek. Danielle Wetzels, senior medewerker personeelsadministratie bij Hago: “Volgens het NIBUD melden medewerkers met schulden zich negen tot veertien dagen per jaar extra ziek en zijn ze twintig procent minder productief.”

“Alle reden om deze problematiek als werkgever serieus te nemen. Vanuit goed werkgeverschap, want een medewerker die lekker in zijn vel zit, levert bij onze opdrachtgevers de beste prestatie. Maar ook omdat medewerkers met schulden grote invloed hebben op het bedrijfsresultaat."

In oktober 2014 is Vebego daarom een pilot schuldhulpverlening gestart. De pilot richt zich op medewerkers van dochterbedrijven Hago Rail Services, Hago Nederland en Hago Food & Industry.

“Het werkt als volgt: wanneer de personeelsadministratie een loonbeslag binnenkrijgt via een deurwaarder, dan wordt de medewerker direct per brief over de pilot geïnformeerd. Geeft de medewerker aan gebruik te willen maken van de hulp, dan bel ik de medewerker voor meer informatie”, legt Danielle uit.

“In het gesprek probeer ik te achterhalen hoe de medewerker in de geldproblemen is beland, hoe groot het probleem is en wat hij zelf al gedaan heeft om de schulden aan te pakken.”

Schulden kunnen je overvallen
De gesprekken maken diepe indruk op Danielle. “Het zijn stuk voor stuk schrijnende verhalen. Zo kampen collega’s met zogenoemde overlevingsschulden. Die ontstaan wanneer medewerkers een te laag inkomen hebben om in hun primaire levensonderhoud te  kunnen voorzien. Of ze hebben aanpassingsschulden. Een voorbeeld hiervan  is een collega die door het overlijden van hun zoontje in geldnood geraakt was. Ik was in één klap af van mijn vooroordelen. Schulden kunnen je echt overvallen.”

Op basis van de informatie uit het telefoongesprek, wordt een intakegesprek gepland met een externe schuldhulpverleningspartij. Na dit gesprek met de medewerker, geeft de schuldhulpverlener een advies over de best passende hulp, waarop Daniëlle wel of geen akkoord geeft. “Bij akkoord start het traject bij de schuldhulpverleningspartij die de medewerkers helpt hun financiën weer op orde te krijgen. Met een focus op budgetcoaching en budgetbeheer, zodat medewerkers weer financieel zelfredzaam worden.”

Kleine acties, groot resultaat
Inmiddels heeft Vebego ruim 20 medewerkers concreet weten te helpen. “De hulp zit vaak in kleine acties, met een groot resultaat, zoals het opnieuw berekenen van de beslagvrije voet. Dit is het deel van het loon waar een deurwaarder geen beslag op mag leggen. Door een herberekening houden sommige medewerkers tot wel 400 euro meer per periode over. Met de extra bestedingsruimte kunnen collega’s weer in hun primaire levensonderhoud voorzien.”

De pilot heeft Danielle flink aan het denken gezet over slimmere manieren van werken. Zo ontdekte ze dat veel medewerkers in problemen raken omdat ze geen zorgpremie betalen. “Vaak omdat ze ervan uitgaan dat dat ingehouden wordt op hun loon. Als je dan ineens een aanmaning krijgt voor zes maanden premie, heb je direct een groot probleem. Hoe handig zou het zijn als Hago al de zorgpremie inhoudt en overmaakt naar hun zorgverzekeraar?”

Taalbarrière vaak oorzaak problemen
“Of”, gaat Danielle verder, “dat wij, zodra een medewerker meer gaat verdienen, hem laten weten dat dit gevolgen kan hebben voor de hoogte van zijn huurtoeslag? En dat we hem hierin actief begeleiden om die wijziging bij de Belastingdienst door te voeren? Want als mij één ding duidelijk is geworden, is dat veel problemen ontstaan omdat onze collega’s op de werkvloer simpelweg de Nederlandse taal niet voldoende machtig zijn.”

Win-win
Wat Danielle betreft voert Vebego schulphulpverlening zo snel mogelijk organisatiebreed in. "We moeten hier echt verder mee. De dankbare reacties van de medewerkers die wij hebben kunnen helpen, zijn zo hartverwarmend. Dan weet je waar je het voor doet. Met dit project brengen we weer rust en plezier terug in het (werkend) leven van collega’s. En zoals we allemaal weten: een medewerker die graag naar zijn werk gaat, is productiever, minder vaak ziek en blijft langer bij ons én onze opdrachtgevers werken. Als dat geen win-winsituatie is!”

Terug naar boven